• Lotta Kovalainen

Pukkaako lomastressiä? Näin päätät, mitä jätät tekemättä lomallasi!

Päivitetty: 24. maalisk.


Lomastressiin auttaa suunnitelmien tarkempi tutkailu.
Lomastressiin auttaa suunnitelmien tarkempi tutkailu.
Lomalla aion aloittaa elämäntaparemontin, maalata talon ja korjata aidan. Kuuntelen rästissä olevat podcastit. Vierailen sukulaisilla. Vietän laatuaikaa puolison ja lasten kanssa. Ei hitsi, tulin luvanneeksi olla apukätenä vanhemmille mökkiremontissa. Ja kumppaninkin vanhemmat haluavat apua juhannusjuhlatarjoiluihin. Lapsilla on jalkapalloleiri. Ja lisäksi vielä suunniteltu kiertomatka Suomeen -- aika sivistää lapsia. Ruohon leikkaan joka viikko ja perustan muutaman kukkapenkin. Totta vieköön, hankkiudun myös eroon varaston rytöläjistä ja konmaritan koko huushollin. Ja sitten palautuneena ja levänneenä töihin!

Kesää kohti monen mielessä alkaa yhä useammin siintää loma. Samalla myös siihen liittyvät odotukset alkavat kasvaa. Mitä suunnitelmia sinä olet tehnyt lomaasi varten? Millainen olo sinulle tulee niistä?


Suorituskeskeisten odotukset saattavat kylmätä heitä itseäänkin, mutta mielessä takoo silti hulluna: "totta hemmetissä nämä on tehtävä, kun on kerrankin aikaa."


Entäpä jos alkaisitkin miettiä, mitä tiputat listaltasi?


Miksi jotain pitäisi jättää tekemättä?


Sinulla saattaa olla listallasi vähän tai paljon asioita. Osa tekemisistä on varmasti oikein paikallaan. Ne voivat olla pakollisia tai vain kivoja ja sinulle tärkeitä. Pohdipa kuitenkin hetki, mikä on lomasi tavoite. Mikä olisi sinulle paras lopputulos lomasta?


Palautunut olo? Iloinen ja reipas mieli? Tai ehkä tunne siitä, että olet tehnyt itsellesi tärkeitä asioita ja nyt valmis palaamaan töihin?


Tutkailepa sitten listaasi ja mieti, miten listasi ja toiveesi loman lopputuloksesta kohtaavat.

Kenties myhäilet tyytyväisenä pohtiessasi suunnitelmiasi. Aiot tehdä mieluisia ja tärkeitä asioita. Kaikki eivät ehkä ole sillä hetkellä niitä hauskimpia, mutta vievät kuitenkin sinulle tärkeään suuntaan.

Karsi suunnitelmiasi, jos kylmä hiki nousee helteestä huolimatta.
Karsi liialliset lomasuunnitelmat.

Jos sinut tyytyväisyyden sijaan valtaa epämääräinen ahdistus ja lomastressi alkaa puskea pintaan, on ehdottomasti paikallaan tuumiskella, voisitko karsia jotain listaltasi. Tuppaamme välillä olemaan varsin suorituskeskeisiä ja keskittymään kaikkeen, mitä on saatava aikaan. Jos asioita ei koskaan mieti tarkemmin, voi jäädä huomaamatta, että "pakolliset" asiat vievät tilan sellaiselta elämältä, joka olisi mielekästä. Ehkä kaikki listallasi oleva ei olekaan välttämätöntä.


Omien arvojen mukainen elämä myös lomalla vie kokonaisuutta suuntaan, jossa olet tyytyväisin. Jos lomasi tavoite on lisätä hyvinvointiasi, viekö listasi sinua kohti sitä vai pois siitä?


Miten voi päättää, mitä jättää tekemättä lomalla?


Lomasuunnitelmien muuttamiseen mielekkäämpään suuntaan on onneksi useita keinoja. Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, miksi asiat yleensäkään ovat listallasi. Millaisia arvojasi ne toteuttavat? Kenen toiveita ne edustavat? Osa suunnitelmistasi on toivottavasti sinulle tärkeitä ja ne syntyvät omasta halustasi. Osa taas saattaa olla jotain, mitä koet sinulta odotettavan.


Talon maalaaminen ja aidan korjaaminen voivat olla järkeviä asioita, jos talon kunto vaatii sitä

juuri nyt tai uusi koiranpentu juoksee autotielle lenksottavasta portista. Jos kuitenkin maalaat siksi, että appiukkosi on vihjaillut siitä koko kevään, voi odotus tullakin ulkopuolelta.


Sukulaisten luona vierailu voi olla sinusta ihanaa, koska pidät perhettä suuressa arvossa. Jos taas koet, että serkkujen visiitit ovat pakkopullaa, ei ehkä olekaan kyseessä oma tarpeesi vaan jokin kuviteltu tai todellinen sinuun kohdistuva vaatimus.


Suunnitelmistasi luopuminen ei välttämättä ole helppoa, ja voi olla, että joudut tuottamaan pettymyksen jollekulle. Siitä huolimatta on tärkeää punnita tarkkaan, miten valintasi vaikuttaa lomaasi.


Niin tai näin, tässä sinulle muutama keino, joita voit hyödyntää muokatessasi listaasi!


Priorisointi


Priorisointi on kaiken hyvinvoinnin edistämisen äiti, isä ja hyvä haltijakummi. Jos ei osaa priorisoida itselleen tärkeitä asioita, voi jossain vaiheessa joutua ihmettelemään, mistä ihmeestä tuo seinä ilmestyi. Siksi lomallakin voi lähestyä suunnitelmiaan siitä näkökulmasta, mikä vie kohti sellaista elämää, josta haaveilee.


Kysymyksiä priorisoinnin avuksi:

 • Mitkä suunnitelmasi tekevät lomastasi onnistuneen?

 • Mitä haluat aivan ehdottomasti sisällyttää lomaasi?

 • Mikä on suunnitelmiesi tärkeysjärjestys?

 • Mitkä tekemiset ovat listallasi omasta halustasi ja mitkä muiden odotuksia?

Karsiminen


Kun olet priorisoinut listaasi, voit aloittaa karsimisen erilaisilla kriteereillä.

 • Mitkä listallasi olevat tekemiset voit poistaa kokonaan?

 • Mitkä tekemisistäsi ovat sellaisia, että voit siirtää ne huoletta eteenpäin?

Soveltaminen ja vaatimustason laskeminen


Suunnitelmiesi vaatimustason laskeminen tai muuttaminen sinulle sopivammaksi on hyvä idea, kun haluat toteuttaa jonkin listallasi olevan asian, mutta suunnittelemasi mittakaava tuntuu liialliselta.


Ennen lomaa saattaa tuntua, että lomalla pystyy ihmeisiin, kun kerrankin on aikaa. Todennäköisempää on kuitenkin, että myös lomalla liian isot ja itselle sopimattomat tavoitteet heikentävät hyvinvointiasi. Siksi on parempi tehdä pieniä tekoja omanlaisensa elämän eteen sen sijaan, että kokeilisi kaikkea kerralla.

 • Mikä olisi sinusta riittävän hyvä tapa toteuttaa listallasi oleva asia?

 • Jos siis mielessäsi on eeppiset juhannuskemut, voitko ulkoistaa jotain tai ostaa asioita valmiina?

 • Jos suunnittelet aitaremonttia, voisiko valmispaketti riittää vai haluatko välttämättä itse sahata ja rakentaa kaiken alusta asti?

 • Mikä on voimavaroihisi sopiva pieni teko tavoitteesi eteen?

 • Jos olet muuttamassa elämäntapojasi, minkä yhden asian voit tänään tehdä? Menet aiemmin nukkumaan? Pötköttelet trampalla ja katselet pilviä?

 • Jos sinulle siisti koti on tärkeä, voiko rytöläjien siistimisen tehdä kasa kerrallaan?

Delegoiminen, avun pyytäminen ja yhdessä suunnittelu


Sopikaa yhteistä tekemistä.
Sopikaa yhteistä tekemistä.

Listallasi voi vielä olla asioita, jotka tuntuvat raskailta tai liian isoilta yksin hoidettaviksi. Silloin on hyvä ajatus pyytää apua tai opetella delegoimaan.

 • Kuka voisi auttaa sinua?

 • Miten voisit jakaa osan tehtävistä muille?

Vaikka olisi houkuttelevaa tehdä kaikki päätökset itse, niin voi olla, että joudut konsultoimaan ja keskustelemaan suunnitelmista muidenkin kanssa. Perheellisen täytyy ottaa suunnitelmissaan

muutkin huomioon. Voisitteko yhdessä keksiä sopivia suunnitelmia, joissa kaikkien toiveet on huomioitu?Mitä saat, kun karsit lomasuunnitelmiasi?


Loma alkaa lähestyä loppuaan. Nautiskelet loman viimeisestä päivästä. Muistelet mennyttä lomaa. Hauskoja sattumuksia, tylsiä päiviä ja toimeliaita päiviä. Sopivasti puuhastelua, ja ennen kaikkea sellainen olo, että monenlaista sinulle tärkeää on tapahtunut -- on oikeastaan ihan mukavaa palata töihin.


Miltä tällainen kuulostaa? Mitä ajatuksia se sinussa herättää?


Yhden täydellinen loma voi olla täynnä aktiviteetteja ja urheilua, toinen nauttii puuhastelusta mökillä ja kolmas haluaa rentoutua kotona. Mikä sinun keinosi rentoutua ja viettää sinulle sopivaa lomaa onkaan, on hyvä tiedostaa, vietätkö lomaasi itsesi vai muiden odotusten mukaisesti.Nauti kesästäsi!
Nauti kesästäsi!0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki