• Lotta Kovalainen

Näin arvot auttavat sinua elämään omannäköistäsi elämää

Päivitetty: 24. maalisk.


Arvojen vaaliminen auttaa pysymään oikealla tiellä
Arvojen vaaliminen auttaa pysymään oikealla tiellä

Oletko joskus liikkunut merkityillä luontopoluilla?

Monella ulkoilualueella on tapana käyttää eri värejä osoittamaan eri reitit. Arvot ovat vähän kuin nuo värilliset tienviitat. Kun tiedät, millä reitillä haluat pysyä, voit seurata arvojen viitoittamaa reittiä. Joskus se saattaa kulkea hetken samaan suuntaan kuin jokin muukin reitti, mutta poikkeaa taas kohta omaan suuntaansa.


Ulkoapäin moni näyttää tekevän samankaltaisia valintoja elämässä. Siitä huolimatta syyt taustalla voivat olla hyvinkin erilaisia. Yhdelle esimerkiksi elämäntapamuutos on tapa saada vapautta tehdä haluamiansa asioita, toinen haluaa turvata vanhuutensa ja kolmas olla hyvä vanhempi.


Tavoitteet ovat syvällä ihmisen mielessä olevia tienviittoja, jotka tekevät elämästä itselle mielekästä. Yllättävän usein emme itsekään tiedä, mikä meitä oikein ohjaa, ja miksi jokin yleisesti hyväksytty tapa toimia, ei tunnu itsestä hyvältä. Siksi omille arvoilleen kannattaa uhrata hieman aikaa.


Miksi omat arvot kannattaa tuntea?


Omien arvojen kanssa kannattaa olla hyvä tuttu, sillä niiden mukaisesta elämästä erilleen joutuminen voi aiheuttaa hyvinvoinnillesi suuriakin haittoja, esimerkiksi uupumista tai ahdistusta.


Arvojensa tunteminen ja niitä kohti eläminen puolestaan auttaa toimimaan silloinkin, kun ei tunne itseään motivoituneeksi. Se myös lisää merkityksen tunnetta elämässä. Syvä tyydytyksen tunne omista onnistumisista on sitä isompi, mitä selkeämmin voimme kytkeä toimintamme arvoihimme.


Onko sinulle joskus käynyt niin, että saavutettuasi jotain suurta, se ei olekaan tuntunut miltään? Silloin on saattanut olla kyse siitä, ettei se ollut kuitenkaan sinun arvojesi mukainen saavutus.


Tutustuttuaan omiin arvoihinsa on tietoisempi siitä, miksi jokin toiminta tuntuu itsestä pahalta ja lisää vaikkapa huoliajatuksia. Arvoissa on nimittäin se kumma juttu, että ihminen voi oppia toimimaan tietämättään niiden vastaisesti. Kun kuuntelee liiaksi muualta tulevia ajatuksia hyvästä elämästä, saattaa ajautua pyrkimään suuntaan, joka ei sovi itselle yhtään.


Nykyisessä tietotulvan ja ärsykeähkyn sekamelskassa harhautuu herkästi, ellei ole tehnyt itselleen selväksi, millä reitillä voi hyvin.


Miksi omien arvojensa mukaan kannattaa elää?


Omien arvojen mukaan eläminen on selkeämpää. Ei helppoa, mutta ehdottomasti selkeämpää.


Mielekkään suunnan valitseminen tarkoittaa usein myös jostain luopumista. Kaikkea ja kaikkien arvoja ei ole mahdollista vaalia, ja siksi arvot tuovat mukanaan valintoja. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tehdessäsi valintasi arvoperusteisesti sisäiset ristiriidat vähenevät. On helpompaa perustella valintojaan itselle ja muille, kun tietää, mikä arvo itseä ohjaa.


Miten arvot ja tavoitteet erottaa toisistaan?


Arvot sekoitetaan usein tavoitteisiin. Nämä kaksi kannattaa kuitenkin pitää erillään toisistaan, koska samaan tavoitteeseen voidaan pyrkiä eri arvoista käsin. Ja toisaalta samaa arvoa voi toteuttaa eri tavoitteiden avulla. Siksi ennen kuin hakkaa suunnitelmansa kiveen, kannattaa tiedostaa, mitä arvoaan on toteuttamassa. Silloin voi myös kriittisemmin pohtia, onko tämä itselle sopiva tapa viedä se käytäntöön.


Arvot ja tavoitteet voi erottaa esimerkiksi seuraavasti:

Arvot ovat kuin ilmansuuntia ja tavoitteet koordinaatteja. Ilmansuunnat vievät jotain kohti. Koordinaattien avulla päädyt tiettyyn pisteeseen.


Arvojensa mukaisia tekoja voi jatkaa loputtomiin, eikä niitä kohti pyrkimisessä voi epäonnistua. Aina voi valita uudestaan toimia niiden mukaan. Tavoitteet puolestaan voi saavuttaa tai olla saavuttamatta.


Arvot kertovat siitä, millä tavalla toimit suhteessa eri asioihin. Esimerkiksi parisuhteessa voit toimia kunnioittavasti, huolehtivasti, tasavertaisesti, rakastavasti, turvaa hakien jne. Tavoitteet kertovat, kuinka aiot käytännössä toimia toteuttaaksesi arvojasi.


Harjoitus, jolla voit tutustua arvoihisi


5 x miksi

Valitse yksi asia, jota pidät tärkeänä. Se voi olla esimerkiksi perhe, työ, painonpudotus tai jotain ihan muuta. Kysy itseltäsi 5 kertaa miksi. Syvennä aina edellistä vastaustasi. Näin pääset syvemmälle ajatuksiisi. Tutki sitten vastauksiasi. Löydätkö niistä viitteitä arvoistasi?


Kysy itseltäsi joskus kysymys "miksi"
Kysy itseltäsi joskus kysymys "miksi"

Esimerkki harjoituksesta:

Haluan tehdä elämäntaparemontin.

Miksi?

Koska haluan olla terveempi.

Miksi?

Koska haluan, että minun on helpompi liikkua.

Miksi?

Koska haluan jaksaa liikkua lasteni kanssa.

Miksi?

Koska haluaisin antaa heille enemmän yhteistä tekemistä.

Miksi?

Koska minusta hyvään vanhemmuuteen kuuluu olla läsnäoleva ja tehdä yhdessä asioita.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki